BRONXENG BREWERY

BRONXENG BREWERY - The Origins
En storslagen historia om hur en son och hans fader började brygga egen öl.


Hösten/vintern 2009 blev jag bjuden på ett par hembryggda öl av en kollega. Det var en riktig aha-upplevelse; Att man kunde göra så bra öl hemma liksom. Hade tidigare gjort ett par mindre goda öl med Coopers ölsatser hemma, men det här var ju en helt annan grej.

Våren 2010 började jag och min pappa brygga öl. Först med Coopers ölsatser, för att sedan gå över till spraymalt och stöpt malt. Det blev ett kul och trevligt sätt att umgås, och ha egentid från kids och allt vad det innebär. Testade en del "vilda" ideér med vanilj, chipotle, limeblad och bäst av allt; färdigbryggt kaffe som jag hällde ner i vörtkoket! Snacka om noll koll.

Det blev ju inga kvalitetsöl direkt... ;)

Men det gick framåt, sakta men säkert. I november 2010 bryggde vi vår första riktiga öl (GENESIS), med DME och stöpt malt. I oktober 2011 investerade vi i bryggverket BrauMeister (20 liter), och gick då över till (mer eller mindre) helmalt. WINTERCOAT blev bryggning nr 1.

Klickade med en del likasinnade och "anordnade" tillsammans med dem 3 st hembryggarträffar som vi kallade A Beery Night - The Fest (Alf tycker om öl skrev om den första, så gjorde även jag) med temabryggningar under 2014. Men tyvärr rann det konceptet ut i sanden..

Har landat på finalplats i tre olika tävlingar; Omnipollos hembryggartävling (2013 med FOLKVANDRINGSTIDEN, och 2015 med AND ONE FOR THE DOCTOR), och Brewdog Bar Kungsholmens hembryggartävling 2014 med GAPA! och THE CONTINENTAL.

Har gjort nån slags helcirkel i mitt bryggade; började med mörkt eller humligt, gick över till knasiga experiment, vidare till brettigt och/eller surt, och är nu tillbaka vid mörkt eller humligt.

Med två grymt duktiga etikettmakare som kompisar har våra öl emellanåt sett snyggare ut än dom smakat. Men nuförtiden har jag i princip helt gått över till kryptiska förkortningar på kapsylen. Vem fan orkar sitta å klippa, klistra....?!

(BRONXENG är ett plojnamn på området jag växte upp i; Brunnsäng i Södertälje)