Bryggning av GENESISHerrbryggeriets första öl, GENESIS, började sin resa 14/11 2010.

Tanken var från början en imperial stout med stjärnanis och kaffe, mendet blev en lagom stark stout med mycket relativt humle. Som avslutning torrhumlade vi den i en vecka.

Till GENESIS använde vi:


(ambermalt, svartmalt, chokladmalt, ljus spraymalt, mörkt muscovadosocker, pacific gem, green bullet och irish ale-jäst)


I brist på annat använde vi en gammal matmixer för att "krossa" malten. Första försöket såg ut som kaffe och slutade i komposten. När vi sedan fått grepp på tid och styrka blev slutresultatet varierande, men fungerande.

Steepade maltkrosset i 15-20 min.

Sedan silade vi ut extraktet ett par gånger, tills vi helt enkelt inte ides längre.

Extraktet kokades sedan upp med groteska mängder spraymalt och mer blygsamma mängder muscovadosocker.

När det väl kokade fick humlen hoppa i, vid olika tidpunkter av kokningen.


Vi spädde ut maltklibbet med en massa iskallt vatten, sedan var det bara att mäta OG (+75), kyla ner ännu mer och hiva i jästen.

Första dagen jäste den så vilt att den spräckte upp locket på jäshinken och spydde ut ett par liter klibbig vätska på golvet. Verkar dock inte tagit skada av det, smakade helt utmärkt.

Tappning gick som av sig själv, och avslutades med en Idjit! (supergod), en Gudeløs (manlig och maltig) och en väl kyld, men icke kolsyrad GENESIS. Den stod pall mot båda tungviktarna, vilket bådar gott!

Kommentarer