Mat - Vegansk poké bowl




Kan ju börja med att säga att jag inte är upphovsman till receptet, utan det mesta är taget från detta recept. Grejen är väl att jag har moddat det lite, lagt till lite, och eftersom folk uttryckt lite nyfikenhet kring det så tänkte jag att jag lika gärna kunde lägga upp det här. Det blir helt enkelt enklare att dela med sig :)

Poke bowl är jävligt enkelt, festligt och sjukt gott. Jättekul om man har gäster eller nått. Man fyller sin tallrik med det som känns gott, och äter tills man spricker.

Kan ju varieras i all evighet beroende på vad man har för smakpreferenser, men denna kombination av smaker faller mig VÄLDIGT mycket i smaken. Mkt sälta, koriander, ingefära och chili.

Gurkasallad
En halv gurka
1 st rödlök
Skalet från 1 st limefrukt, och saften från halva
2 tsk färsk ingefära, riven
1 krm salt
Gör så här:
 1. Skölj och dela gurkan på längden. Gröp ur det vattniga med en sked och tärna smått.
 2. Finhacka rödlöken.
 3. Blanda samman i en skål med limeskal, limesaft, ingefära och salt.

Rödkålssallad
250 gram rödkål
1 msk rapsolja
0,5 st citron(er), saft
2 krm salt
Gör så här:
 1. Skölj, och strimla rödkålen tunt.
 2. Lägg i en skål och tillsätt olja, citronsaft och salt.

Ingefära- och chilidressing
2 msk japansk soja
1 msk rapsolja
Saften från en halv limefrukt
0,5 msk agavesirap, alt. 1 msk honung (om ej vegan)
2 tsk färsk ingefära, riven
4 krm chiliflakes (2 krm om man vill ha den mild)
Gör så här:
Blanda samman soja, olja, limesaft, agavesirap, riven ingefära och chiliflakes i en skål.

Vitlök-, sesamfrö- och chilidressing
2 msk japansk soja
1 msk rapsolja
Saften från en halv limefrukt
0,5 msk agavesirap, alt. 1 msk honung (om ej vegan)
2 tsk färsk vitlök, riven
2 tsk sesamfrön
4 krm chiliflakes (2 krm om man vill ha den mild)
Gör så här:
 1. Rosta/fräs vitlök och sesamfrön i oljan tills vitlöken är brun men inte bränd
 2. Blanda samman rostade kryddorna med oljan, soja, limesaft, avagesirap, chiliflakes i en skål.

Soja-fritt alternativ till dressing (tillägg 2019-11-18)
1 msk veganfond
1 msk olja
saft från 1/2 lime
2 tsk riven ingefära
0,5 msk agavesirap alt 1 msk honung (om ej vegan)
2 krm chiliflakes
1 tsk stekt vitlök

Mango och chilisallad
225 g fryst mango
1 rödlök
½ msk sambal oelek (1 msk om man vill ha det hetare)
Skal och saft från en halv lime
Salt
2 msk rapsolja
½  gurka
Gör så här:
    
Kärna ur gurkan och dela den i bitar. Hacka rödlöken och blanda i samtliga ingredinser.

Alternativ mangosalsa (som är från en sjukt bra kokbok som heter "World food café"):
1 st stor mogen mango (eller 1 pkt fryst), grovt tärnad
2 st små morötter, tärnade
2 st selleristjälkar, tärnade
1 st skalad och grovt tärnad apelsin
1 st finhackad grön chili
1 generös näve koriander
Saften från 1 lime
Gör så här:
Blanda allt, och låt stå i 30 min innan servering.

Puffad tofu
200 gram tofu (eller mer)
Maizena
Chiliflakes
Rapsolja
Salt
Peppar
Gör så här:
 1. Blanda maizena med chiliflakes, salt och peppar. Smaka av så att det känns lagom salt.
 2. Dela tofun i kuber och rulla i blandningen så det blir helt täckta.
 3. Stek med olja i en stekpanna tills de blir krispiga på utan. (Det kan behövas rätt så mkt olja, de ska nästan bli friterade. Fyll på olja allt eftersom det försvinner)

Tillbehör
Massa hackad färsk koriander
Edamebönor (gröna sojabönor, finns oftast i frysdisken)
Jasminris
Hackade cashewnötter
Tärnad avokado

Kommentarer