Planerade bryggningar vinter/vår 2015

Många gamla favoriter återvänder även denna vår, i sällskap med några nya öl. Fortsätter försöka göra fler öl med låg ABV än monsteröl. Hinkabillity är ledordet. De flesta "återbryggningarna" är planerade att bli svagare än tidigare versioner.

PARISCADE (4)
Version fyra av denna välsmakande american pale ale. Amarillo och Cascade står fortfarande i fokus. Snyggt orangefärgad och fruktig bira med lite högre IBU än version tre och lite mer maltighet/kakighet (från biscuit och melanoidon malt). Ev. kommer en del lagras med cederträ. Ca 5,5% ABV

FOLKVANDRINGSTIDEN (4)
Brettig bovetebärs. Även detta är den fjärde versionen. Dock förhoppningsvis en återgång till version två, som var väldigt brettig/hästig/funkig och härlig. 22% boveteflingor står på menyn. Noll humle förutom en liten bittergiva. Primärjäsning med en renjäsande europeisk ale-jäst och efterjäsning med brettanomyces brux. ABV runt 5,5%

LEELOO (2)
Suröl med nyponskal. Ett väldigt lyckat experiment från våren 2014 ska nu bryggas i mycket större skala. Pilsnermalt i grunden, sedan lika delar Caramel 10L, havreflingor och veteflingor. Humlad med Svalöf Mauritz Lublin. Jäst med samma uppsättning som FOLKVANDRINGSTIDEN med tillägget lactobaciller och sekundärjäsning med nyponskal

PLÖJMÖRKRET (4)
Version tre började närma sig det vi ville få ut av denna BIPA/CDA/ABA. Kölsch-jästen var dock ett misstag, och det korrigerar vi nu US-05 istället. Citra, Simcoe och Chinook står för fruktigheten medan Caramel 120L, Victory eller Biscuit och Blackprinz står för maltighet/rostighet.

PANJAMON (6)
DIPA med enbart NZ-humle. Efter många mindre bra versioner (alla tidigare) kanske denna träffar rätt? Ljus och lätt maltbas med bl.a. 17% vetemalt och 8,5% havremalt kommer förhoppningsvis låta Nelson Sauvin, NZ Cascade, Motueka och Rakau skina. ABV runt 8-8,5%

ALTBIER
En asenkel altbier med enbart münchnermalt, tysk humle och tysk överjäst. Ska bli väldigt intressant, och gott.

Le Soleil Est Prés de Moi (4)
Saison med fransk jäst. Humlad med Styrian Bobek i koket, och sedan torrhumlad med samma humle. Lite hirsflingor får vara med i mäsken bara för att... ABV runt 5,5-6%

KÖLSCH (2)
Även detta en asenkel tysk bärs, fast i lite bronxengsk tolkning... Till skillnad från första gången vi bryggde den kommer vi nu ha i lite vetemalt och humla med Willamette (mest pga resten i frysen). Vidare kommer vi vattenbehandla och jäsa i kyl med termostat. Allt talar för att denna ska bli grymt mkt bättre än version 1, och en riktig törstsläckare.

La Notte d'estate Umida (2)
Farmhouse DIPA med Eldorado, Galaxy och Calypso. Ca 20% omältat sädeslag i mäsken (korn-, vete- och rågflingor). Jäst med jästkakan från Soleil, och efterjäst med Brett Brux. Skillnaden mot version 1 är mer omältat sädesslag, lägre ABV, lägre IBU och att Mosaic är utbytt mot Eldorado. ABV runt 8,5-9%

GAPA! (3)
Somrig modern pale ale med Eldorado och Amarillo. Jästkakan från KÖLSCH kommer återanvändas till denna öl.

JORDNÄRA (3)
Oatmeal Brown Ale. Ganska många steg tillbaka från version 1 och version 2 (som döptes om till CHOCKIS). Mer havre, mindre humle, annan jäst, ljusare färg, och lägre ABV. Mer likt en engelsk brown ale på många sätt.

NOT SO SMOOTH OPERATOR
Rakt på sak DIPA. Maltig och kakig, grov beska, stor och fruktig humlekick. Amerikansk humle i överflöd; Centennial, Amarillo, Simcoe och Eldorado. ABV runt 9%

Kommentarer