Planerade bryggningar höst/vinter 2014

Förra vinter/hösten dominerades av kolossala megabryggningar med skyhöga OGn och låååånga väntetider. Tiden från bryggning till färdig produkt var ibland så lång att man redan hunnit ledsna på ölen.

Med de smaken av fantastiska ölen från Dykes Brewery kvar i minnet tänkte vi om. Man KAN göra "höstiga/vintriga" öl utan att för den skull behöva trycka upp alkoholhalten över 8%.

Det senaste årets bryggningar har även varit väldigt mycket upprepningar av gamla, och kanske lite för invecklade ideér. Fokus nu, och till våren är enklare och mer avskalade recept, att testa på nya stilar samt att jobba vidare med temperaturkontroll.

Nästan alla namn är preliminära :)

AUG
BRONXBIC (version 2)
Lambic-inspirerad öl med ca 30% omältat råg, och resten pilsnermalt, wienermalt och havregryn. Kommer göra en cereal mash vid sidan av med rågen och havret, samt en gnutta pilsnermalt. Kommer jäsa med jästkakan från batch 1 av Bronxbic. Kommer förmodligen att eka en del av denna öl när den är klar, om typ ett år. Smaksättning känns också rimligt. ABV runt 6%

NOT SO SMOOTH OPERATOR
En rakt på sak DIPA med 90% pale ale malt, och nåra skvättar Carapale, Caramel 40 och ambermalt. Frikostigt humlad med Eldorado, Cascade, Columbus och Galaxy. IBU runt 100. Jäst med US-05. ABV runt 9%.

SEPT
THE CONTINENTAL (version 2)
En vidarutveckling av förra versionen. Då den förra versionen fick en överväldigande doft och smak av  brett c har vi nu tänkt om och tänkt vidare. Det får bli en Citra-humlad champagne- och brett c-jäst mölska med 50% (närodlad ekologisk) honung. Detta för att champagnejästen ska ha mycket att knapra på och lämna lite mindre mat till bretten. Pilsnermalt, havregryn, carapale och Caramel 40L. Mäska högt (72°C). Jäsa med WLP718 Avize Wine.

Honungen kommer tillsättas vid 40°C i kylningen.

ABV runt 10%. Finns planer på att lagra en del med hallon, ekkuber och ev. vitt vin.

PROVIDENCE
Bière de Garde. Ännu en ny stil att utforska. Kör väldigt basic; 76% pilsnermalt, 17% vienna, och lite småskvättar amber, melanoidin och Caramel 40L. Fransk humle, Strisselspalt, och fransk jäst, WLP072 French Ale. Namngiven efter en av mina favoritfilmer, av fransmannen Alain Resnais (RIP!). ABV runt 7-8%

OKT
SPICE UP YOUR LIFE!
Kolsvart imperial stout på runt 8-9% med saigon kanel, bourbon vanilj, ancho-, mulato- och pasilla chili, spiskummin och koriander.

HEADHUNTER (version 3)
Saké-jäst american strong ale/american barley wine med Sorachi Ace, Amarillo och Nugget. Mer karamellmalt och högre mäsktemp än förra versionen för att lämna lite restsötma och fyllighet. Pale ale malt dominerar maltgivan, i sällskap med Caramel 80L, melanoidinmalt och Victory malt. ABV runt 9-10%

SUMMER(w)HEAT
100% brett brux trois jäst vete-apa med Citra och Waimea. Drygt 50% vetemalt, resten fylls på med pilsnermalt, soft red wheat flakes och gnutta syramalt - för en liten syrlighet. Inspirerad av receptet till Fortunate Islands #3, som The Mad Fermentationist gjorde till Modern Times, och Grantorps Nanobryggeri. ABV runt 4,5-5%

NOV
REID 1839 IPA
En klon rakt av från Mitch Steeles IPA bok (sida 235-236). Historisk IPA med "engelsk malt" (tänker köra med Maris Otter) och en massa Fuggles. En SMaSH om man tänker efter.. Jäst med Danstar Nottingham Ale.  'Nuf said. ABV runt 5,5-6%

STOUT BUTT BEER 1720
Recept från Radical Brewing. En proto-porter med 82% brunmalt och resten 6RW pilsnermalt. Hälften kommer lagras med ekkuber och Brett L. ABV runt 8%

DEC
OTOMO
Ett första försök att göra en steamer/cali common. Pale ale malt, Caramel 40L och Victory. Humlad med Willamette (first time!). Jäst med WLP810 San Fransisco Lager. Kanske blir gott? Namnet är från Katsuhiro Otomo, skaparen av AKIRA och Steamboy. ABV runt 4,5-5%

EARL GREY MILD
Engelsk mild är ju nytt för oss, och en mild touch av earl grey låter ju inte helt fel. Recept rakt av kopierat och något modifierat från The Mad Fermentationist. Maris Otter pale ale, Caramel 80L, havregryn och lite rostat korn. Jäst med Safale S04. ABV runt 4%

Kommentarer

  1. Hjälp vad du planerar grundligt! Själv vet jag inte ens vad det ska bli nästa gång...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, ja jag vet.. Lite så jag fungerar ;)

      Radera

Skicka en kommentar