Provsmakning av FOLKVANDRINGSTIDEN

FOLKVANDRINGSTIDEN



Vår lättsamma ospecifika ale inspirerad av gamla vandrartider. En ale med tysk jäst, tysk ädelhumle, korn, vete, havre, bovete och en hel del honung. Etiketten är gjord av mig för ovanlighetens skull... (och det syns väl.. ;) ..)

Läs om INFÖR och om BRYGGNINGEN.

Den bryggdes 1/9 och tappades 22/9 (tror jag). Alkoholhalt är okänd, men den ligger nog runt 5%.



Doften är rätt blommig och humlig med inslag av honung och jäst. Trevlig liksom. Lite parfymig också.

Smaken drar åt samma håll, lite humle blandat med svag ton av honung och jäst. Hittar tydliga smaker av belgisk saison och tysk veteöl i smaken, vet inte om det är felsmaker eller om den "ska vara så", men hyfsat gott och friskt är det iallafall.

Grumlig som satan och apelsingul. Kolsyran är ALLDELES för frisk och aggressiv, tyvärr. I denna öl funkar det (nästan), men i några av våra IPAs och DIPAs har resultatet blivit smått katastrofala.

Vårt största problem just nu är att få till lagom mängd kolsyra till slutprodukten. Denna öl var den första öl vi primade genom s.k. "bottle bucket", dvs tappa ölen i en hink och tillsätta sockerlösning - sedan tappa på flaska, så it's a work in progress... Tror jag räknade fel på sockermängden.. ;)

Vi gjorde även en starkare version av denna (är väl ca 10-11%), som vi lagrade med ekspån. Den är i dagsläget helt platt och men ändå mycket godare än den svaga. Smaken påminner mer om en strong ale/old ale. Mycket karamelliserat socker och sånt gott...

Nog svamlat.

Slutsats: Hyfsat god, intressant öl som jag gärna skulle göra om, men då enbart göra den starkare varianten. Skulle ha i mer bovete (och även komma ihåg att krossa den!) och haft i mer karamellmalt, men annars låta den vara. Det är inte vår bästa öl på långa vägar, men den funkar..  vi hade kul när vi gjorde den och fick testa lite nya experiment och grejer.


Kommentarer

  1. Keep those experiments coming! Det hjälper och tipsar hembryggare som mig själv tex. Och lycka till med Boveten i framtiden ;) //Martin på Lagerströms Brygghus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Henning! :) Du kan ju maila mig om du är intresserad av receptet eller tillvägagångssättet... eller bara har små funderingar.

      Radera
  2. Skippa humle om ni vill kalla ölen för folkvandringstiden. Humlen introducerades i Europa från sydöst under medeltiden med kristna celibatmunkar på grund av sin lugnande och östrogenliknande effekt. Under folkvandringstiden förekom att öl kryddades åtminstone med pors, enbär och tranbär istället.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar