(DON'T) SPICE UP YOUR LIFE - imperial stout

(DON'T) SPICE UP YOUR LIFE
imperial stout



Den här ölen bryggde jag till en hembryggarträff vi anordnade i januari 2015. Har för mig att vi körde på nå tema som var typ "mörkt och maltigt", vilket innebar att typ alla kom med kryddade imperial stouts... ;) Mycket bra tänkt. "Vi gör så här; Vi stänger in ett gäng ölgalna hembryggare i en källarlokal tillsammans med groteska mängder öl med ABV över 10%..."

Sånt slutar ju alltid bra....

Nåväl, jag ville göra nått åt Cigar City Hunahpu-hållet liksom. Kladdigt totalt jävla mörker med vanilj, kanel och chili. Kakaonibs hade jag vid tidpunkten nån slags aversion mot och undvek därför...  Dock hade jag spiskummin och koriander i koket av nån anledning.. don't ask liksom. Ibland har man bara ideér som måste genomföras.

Det här med kryddor i öl är ju jäkla svårt. Speciellt när det är flera stycken som ska samverka. Man får kika en massa på nätet, sen höfta lite.. Beroende på vad man vill ha fokus på. Både vanilj (9 g) och saigon kanel (5 g) valde jag att lägga in i sprit, för att sedan smaksätta ölen vid tappning. Chilin (6 g) rostade jag i ugnen innan (10 min @ 100°C), och tillsatte sedan rakt ner i ölen och hoppades på det bästa.

För att inte sabba en hel batch öl så splittade jag den. Del 1 kryddades och Del 2 fick ligga med bourbondränkta franska ekkuber.

Dock tappade jag tålamodet efter nån månad och började tillsätta en massa grejer (kokos, vaniljstång, bourbonflis osv).. Se nedan vid "Övriga tillsatser"

Del 1 (kanel, chili, vanilj, kryddor)
Kolsvart. Minimalt mörkbrunt fräsande skum

Doftar nybakade kanel- och vaniljbullar. Bakom det hittar man melass, finska tjärpastiller, salmiak, läder, söt lakrits och äpple.

Den har en vääääldigt mild kolsyra. Hyfsad munkänsla, något tunn. Len å fin. Småsöt avslutning med en liten syrlighet.

Mjuk och elegant smak med nybakade kanelbullar, körsbärschoklsd, chokladlikör, kryddor, bitterchoklad och lite lite paprika.

Del 2 (ek, kokos å vanilj)
Kolsvart med ett fräsande skum som försvinner helt, snabbt.

Trevlig och mogen doft av trä, salmiak, bourbon och färsk kokos

Bättre munkänsla och kolsyra än den andra. Fylligare och klibbigare, men fortfarande något för tunn. Söt eftersmak. Svag syrlighet.

Smakar lite vanilj, melass, maltsirap, bränt socker, kakor, bourbon, trä, salmiak, kokos. Lite het, på ett bra sätt.

Lite bättre än den med kryddor, men fortfarande inte sådär jättebra direkt. Märks inte heller att det är en massa kokos och vanilj i den.

Även om den inte är "jättebra" så är den i ärlighetens namn bättre än en del kommersiella svenska, men inte ens i närheten av alla jänkare. För tunn och för tydlig syrlighet helt enkelt. Den behöver mer pompa och ståt!

INFO
Malt
2000 g pilsnermalt
1500 g pale ale malt
700 g rostat korn, Crisp
600 g Caramel 40L, Briess
500 g havregryn
200 g Crystal 300, VIKING
100 g chokladmalt, VIKING
100 g Caramel 80L, Briess
100 g chokladrågmalt, Weyermann
1 msk 5,2 pH stabilizer

recirkulerade 5l, lakade av med 4l vatten @ 80°C

Mäskschema
60 min @ 66°C

Vattenbehandling (noll koll)
1 tsk kalciumklorid
2 tsk bakpulver

Kok - 120 min
120 min - 30 g Pacific Gem (15,7% AA)
80 min - 1000 g mörkt muscovadosocker
15 min - 1 tsk krossade korianderfrö (ca 1 g)
15 min - 1 tsk mortlad spiskummin (ca 1-2 g)
15 min - 1/2 krm protafloc
10 min - 1 tsk jästnäring

Jäsning
Kylde ner vört till 18°C. Jäste med 2 pkt US05 runt 17-18°C under en vecka, därefter i rumstemp..

Torrkryddning till 7,5 l Del 1 i 3 veckor
3 g pasilla
1,5 g mulato
1,5 g ancho

Övriga tillsatser
19/10 - Del 2 (7,5 l) tappades om med 22 g bourbondränkta franska ekkuber
1/11 - Tillsätter 3 g till till Del 1
20/11 - Tappar Del 1 med vanilj- och kaneltinktur
18/1 - Tillsätter 2 l av Del 1 till Del 2 och 36 g bourbonflis
20/1 - Tillsätter ytterligare 36 g bourbonflis (nu uppe i ca 8 g / l)
31/1 - Tillsätter 1 st bourbonvaniljstång som dragit i bourbon
7/2 - Tillsätter ca 125 kokosspån och 1 dl whisky
3/3 - Tappar ca 9,5 l och tillsätter 400 g maltodextrin och 7 dl vatten

Övrigt
Volym (färdig vört): 18 L
OG: 1,096 - FG: 1,025
Alkoholhalt: ca 10% (efter primning)
Bryggdag: 3/10 2014 - Del 1 tappad: 19/10 2014, Del 2 tappad 3/3 2015
Primad med ca 4,5 g druvsocker / l

Kommentarer

Skicka en kommentar