Planerade bryggningar höst/vinter 2015

Sakta men säkert börjar saker falla på plats. Fler å fler bryggningar blir som jag vill, medan en hel del fortfarande går lite åt helvete.

Ölen jag brygger har även blivit mer och mer öl jag vill dricka. Asså, ibland har man(/jag) ju ideér som man bara måste genomföra, sen blir ölen sisådär att dricka. Har en jäkla massa öl som bara står i skåp här hemma för att dom helt enkelt inte är så himla drickvänliga.

Har kommit fram till att jag föredrar moderna pale ales framför allt. Gillar även en schyst DIPA. IPA not so much. Engelska öl har också seglat upp på topplistan av öltyper jag gillar, gärna helt ordinära milds eller stout/porter. Surt och/eller vilt har rasat, är verkligen inte sugen på sånt nuförtiden.

Höstens bryggningar blir dock en salig blandning av starka och kraftiga öl, och lätta och drickvänliga. Både ideér som måste genomföras och öl som ska gå att dricka.

BLOMKAMP
Satt och klickade på Humlegårdens webshop och blev nyfiken på de Sydafrikanska humlesorterna de hade. Bestämde mig spontant för att brygga en enkel och lätt pale ale, på typ 70% pilsnermalt och 30% vetemalt, med två av dem (J17 och Southern Passion) och även tillsätta ekologiskt rooibos te. Inspirerat av Jungle Boogie, en otroligt grym öl från Chicago-bryggeriet Marz. Ca 4,8% ABV

SUMMER(w)HEAT (2)
Sommarfräsch american pale wheat som ska jäsa med Saccharomyces "Bruxellensis" Trois, som är en oerhört fruktig och fin jäst. Kommer (över)humlas med Eldorado, Belma och Citra. 4,4% ABV

PROVIDENCE (2)
Försök nr 2 på en bière de garde, en ren, maltig och fin fransk strong ale. Förra versionen var riktigt bra tills den började freaka ur på flaskan och bilda för mkt kolsyra. Kommer inte ändra nått på receptet, förutom kanske humlesort.. 7,4% ABV

GENESIS III XV
En (apokalyptisk) belgisk imperial stout med russin och osvavlade aprikoser. Har gått ifrån att aldrig vilja brygga den igen, till att sukta efter den. Det är en öl som åldras oerhört väl och är en ren njutning att dricka nu. 10-11% ABV

BRONXBIC (3)
Tänkte återanvända jästkakan, med lite tillskott av nya jästslattar, en tredje gång. Version 2013 gjorde med 40% omältat vete, version 2014 gjordes med ca 30% omältat råg, version 2015 kommer göras med ca 30% omältat havre. Långt ifrån vad en lambic är, men jag kallar det ju inte ens för lambic so whatever... 5-6% ABV

HEAVY SHOPPER
Fick tag på ett rör Yeast Bay Vermont Ale-jäst från Maltmagnus och tänkte göra en DIPA, inspirerad av HEADY TOPPER. Blir typ 4 delar pilsnermalt och 1 del vienna, samt en del socker. Humlad med Simcoe, Amarillo och Columbus, med betoning på Simcoe. Kan bli bra, kan bli skit. Siktar på ca 8% ABV och inte så skyhög IBU.

IS THIS FOR ME? (2)
En maltig och enkel APA som ska jäsa med engelsk jäst och humlas med Citra och Amarillo. 5,5% ABV

AND ONE FOR THE DOCTOR (4)
Dess resa har haft både framgångar och motgångar. Den senaste versionen var riktigt lovande, sen hände något efter flaskning som gav den en stark odör av burkchampinjon. Helt OK på en pizza, men i en öl? Not so much. Whatevs. Version 4 har mer havre än tidigare versioner, och siktet är inställt på högre restsötma och lägre alkoholhalt. 12-13% ABV

Slutprodukten blir nog efterbehandlad med ek, calvados och ev. vanilj.

THIS IS FOR YOU!
En lätt och fräsch IPL som ska jäsa med lagerjäst och humlas med Simcoe och Mosaic. 5,4% ABV

OLD GREGG'S ALE (2)
Maffigt och maltigt engelskt barley wine. Så enkelt, men ack så svårt! Vi får väl se hur det går denna gång. Förra versionen spårade ur på flaskan, men var rätt OK ändå. Blir några små förändringar i maltkompositionen, och byte av jäst. 10%ABV

REAL SOLUTION #9 (3)
En rökig imperial stout på "modesta" 8,7%. Kommer förmodligen delvis lagras med bourbonflis. Chipotle och ancho skippar jag helt i denna version, då den förra fick en allt för tydlig ton av paprika.

Kommentarer