Bryggning och provsmakning av La Notte D'estate Umida

La Notte D'estate Umida
double farmhouse india pale ale


(bild tagen av Kitty_se på Instagram! Följ henne! Grymt duktig.)

Hur gör man en öl i stil som man knappt druckit, där informationen på nätet är rätt sparsam? Well, man improviserar givetvis!

Förra sommaren drack jag Anchorage/Mikkeller Invasion Farmhouse IPA. Tyckte den var asgod och ville göra något liknande själv.. Dröjde ända tills i våras innan det blev av.

Tänker man på ordet "farmhouse" så går det liksom inte att INTE tänka: saison-jäst, brett och alla fyra sädesslag. Iaf inte om man heter Anton och är jag.

En stadig bas av pale ale malt piffades upp med omältat vete, havregryn, rågflingor och en massa Carapale.

Valde humle som kändes ny och fräsch, samt "egen" och intressant. Calpyso, Galaxy och Mosaic fick frukta upp den helt enkelt.

Den fick jäsa på jästkakan efter vår franska saison (Wyeast French Saison) och efterjäsa med småslattar av Brettanomyces Brux och Brux Trois.

Mäskade väldigt högt (70°C) och hade typ 9% karamellmalt. Trots allt det jäste saison-jästen ner vörten från 1,076 till 1,010 på en vecka. MONSTER! Slängde snabbt i bretten då för att ge den en chans att få spela med överhuvudtaget (vilket den verkligen gjorde!).

Hur blev den då? Aprikosgul. Vitt fint skum. Små snygga bubblor. I doften slås jag av lök, funk!!, tropisk frukt, röda bär, syltad frukt och färsk mynta. Fruktig och torr smak. Lite te-igt, kladdigt Cocacola aktigt. Rejält och ihållande beska. Definitivt inte en vanlig DIPA. Väldigt speciell och egen. Den växer väldigt mycket på att komma upp i värme, ändrar sig hela tiden.

Är rätt nöjd ändå, med tanke på att allt bara var en massa chansningar. Den blev riktigt kul och god.

Till version 2 kommer jag ha i mer omältat sädeslag (upp emot 16% havregryn och omältat vete), byta ut Mosaic mot Citra (gillar inte Mosaic!), sänka alkoholhalten med 1%, och även låta bretten samjäsa med saisonjästen, för att få en något mildare brett-karaktär.INFO
Malt
4400 g pale ale malt (briess)
500 g omältat vete
500 g Carapale
200 g havregryn
100 g rågflingor

Mäskschema
10 min @ 52°C, 60 min @ 70°C, 5 min @ 74°C

Kok - 120 min
120 min - 25 g Pacific Gem (15,7% AA)
120 min - 300 g fruktsocker
10 min - 1/2 tsk jästnäring
00 min - 30 g Calypso
00 min - 30 g Mosaic

Torrhumling - 7 dagar
70 g Mosaic
70 g Calypsp
100 g Galaxy

Jäsning
Jästkaka från fransk saison (Wyeast French Saison) i rumstemp 1 vecka. Tappades sedan om och Brettanomyces Brux och Brettanomyces Brux Trois tillsattes, som fick efterjäsa i drygt 1 och en halv månad.

Övrigt
Volym (färdig vört): 19 L
OG: 1,076 - FG: 1,006
Alkoholhalt: ca 9,5% (efter primning)
Bryggdag: 23/3 - Tappad: 11/5 -14
Primad med ca 4,5 g druvsocker / l

Kommentarer

Skicka en kommentar