Utvecklas eller stagnera?

Alltså, vi bryggde ju om AND ONE FOR THE DOCTOR nyligen. Enda tanken var att vi skulle göra den för att sedan ev. tävla med den i höst...

Men nu sitter jag här med en öl som hade skyhögt OG, en jäst som skött sig exemplariskt och allt är precis som planerat...

MEN jag kan inte låta bli att vilja göra experiment på den!

Och sånt är ju kul! ;)

I så fall skulle vi dela upp den på två

Del ett skulle i så fall lagras med bourbonflisor och smaksättas med bourbonvanilj. Ev. tillsätter vi även maltodextrin för att tjocka till den ännu mer. Resultatet bör bli en asfet imperial oatmeal stout på närmare 14% med STORA drag åt bourbon och vanilj. Killah!

Del två blir möjligtvis utsatt för ett mer tveksamt och intressant experiment. Idén går ut på att man tillsätter Champagne-jäst och socker, jäser upp den ett par snäpp till. Vidare slänger man i ekkuber, och en skvätt Calvados - för att höja ABV ännu mer. Man avslutar sedan med att slänga i Sherry-jäst och mjölksyra!

Om omständigheterna är bra kommer en hinna bildas på ölen, s.k. flor.

Flor är en blandning av olika jäster och bakterier (bl.a. Saccharomyces Cerivisiae beticus, cheresiensis, montuliensis and (Zygo)Saccharomyces rouxii)

Flor gör en hel del skojigheter. Äter socker, äter alkohol och skapar en massa intressanta dofter och smaker. Hindrar oxidation. Trivs bäst mellan 15%-15,4%.

Resultatet bör bli något rätt torrt med toner åt mandel, nougat och granny smith äpplen.

Randy Mosher nämner kort ett sådant experiment i sin bok Radical Brewing. Mer info om flor kan ni hitta här.

Kan ju iallafall bli hur som helst det där, och det är väl det som lockar mig...

Vad tror ni? Vad tycker ni?

Kommentarer