Provsmakning av "Ménage à trois"

När vi bryggde Le Soleil est Prés de Moi förra våren (2013 alltså) passade vi även på att göra en experimentbrygd...

Mènage á trois
wild/sour apple ale


Vi tog 5 l vört, spädde ut med 5 l vatten, tillsatte 500 g spraymalt och 200 g maltodextrin, samt ca 1 kg (hackade och frysta) äpplen.

Jäste med jästslatt från FOLKVANDRINGSTIDEN plus lactobaciller. (Detta var dock innan vi fick grepp på hur man tar hand om lactobaciller)

Efter ett tag tillsatte vi ytterligare 0,7 kg (hackade och frysta) äpplen. Och okänd mängd ekspån.

Sen vårdförde vi oss på den i all evighet. Slängde i div. jästslattar, socker, maltodextrin, tappade om och filtrerade bort äpplen plus ekspån... Tillsatte ekkuber... Och tog smakprover... !!

Man brukar tala om "angel's share" när man eklagrar öl (alltså det som helt enkelt försvinner i en dimma), men vi har börjar tala om "brewer's share" också. Alla smakprover små, blir till en stor å... typ.

Vi tappade slutligen denna öl i början av året...
Ca 5,5L blev det... 
6 st 75or och 2 st 375or (och dom två är redan paxade till två helt ovetandes individer)

Visst, jästkakan tar en del av det. Äpplena suger upp en del. Men shit, Brewer's Share FTW!

Hur smakar det då?
Smakar som en ekfatslagrad cider faktist. Torrt, äppligt och lite småsyrligt, med en väldigt tydlig ekighet bak i tungan. Mesig kolsyra. Inget spår av lactobacillerna. Smått funkigt/brettigt. God och somrig! Väldigt lyckad trots allt.

Lite fakta då:
OG: ca 1,056 (plus med socker från äpplen blir det en höftning runt 1,060)
FG: 1,000
ABV: nånstans mellan 7-9%
Bryggd: 21/4 2013
Tappad: 13/2 2014

Kommentarer