Bryggning och provsmakning av HEADHUNTER (v. 2)

HEADHUNTER (v.2)
bronxeng strong ale(Ja alltså sorry, bilden blev lite sne.. och nu när jag har sagt det kommer ni inte kunna se något annat. Fokusera hellre blicken på den stiliga etiketten, eller den ännu stiligare Tatsuya Nakadai!)

Såååå.. Den här ölen är något speciell. Vi gjorde först en amerikansk DIPA som blev knappt OK/hyfsad, dvs HEADHUNTER (v.1). Och det hade lika gärna kunnat stanna där, om inte Tobbe hade gjort en så förbannat snygg etikett till den.

Den etiketten satte igång en massa tankar och ideér i huvudet. Till slut var konceptet HEADHUNTER (v.2) klart: En lite mörk(are) DIPA-inspirerad öl med bl.a. risflingor och Sorachi Ace (en väldigt speciell humle ursprungligen från Japan), som skulle jäsa med sake-jäst.

Och där har ni det. Hur blev det då? Kaos?

No no no no.

Det blev som en snällare, lättare och konstigare kusin till Stone Double Bastard, men alltså ljusår ifrån lika bra givetvis. Så bra självdistans har jag ändå... ;)

Fortfarande väldigt bra dock.

Från början hade den en VÄLDIGT tydlig arom av Sorachi Ace. En knytnäve av pina colada, färsk dill och mogen blodapelsin. Beskan var asröjigt och tungan slog volter i munnen. Munkänslan var rätt lätt, lite för lätt. I smaken fann man ännu mer pina colada, mogen blodapelsin, marmelad, lite färsk dill, lite stenfrukt, lite salmiak/lakrits och maltsirap.

Nu med snart ett år på nackan har doften lagt sig lite, smakerna har gått ihop mer, beskan blivit mycket mildare, och kroppen mycket fylligare och klibbigare. Detta kompletteras med små fina bubblor.

Jag är riktigt nöjd med den nu, och ser fram emot att brygga en något modifierad version till hösten. Tänker byta ut Centennial till Amarillo, använda mer karamellmalt och köra en hyfsad temperaturkontroll vid jäsning.INFO
Malt
4600 g pale ale malt
1000 g risflingor
200 g special b
100 g havreskal
(1 msk 5,2 pH stabiliserare)

Mäskschema
60 min @ 64°C och 5 min @ 78°C

Kok 90 min
90 min - 65 g Pacific Gem (15,7% AA)
20 min - 40 g Centennial
20 min - 500 g strösocker
20 min - 1/2 krm Protafloc
10 min - 1/2 tsk jästnäring
01 min - 60 g Centennial

Då vi fick ett rent ut sagt uruselt utbyte tillsatte vi även 500 g farinsocker och 340 g spraymalt tillsammans med 5 dl vatten ett par dagar efter att jäsningen hade kommit igång.

Torrhumling 7 dagar
100 g Centennial
100 g Nugget
100 g Sorachi Ace

Jäst
1 st rör White Labs WLP705 Sake Yeast i rumstemp i ca 4 veckor.

Övrigt
Volym (färdig vört): 18,5 L
OG: 1,087 - FG: 1,010
Alkoholhalt: ca 10,2%
Bryggdag: 8/7 2013 - Tappad: 24/8 2013
Primad med ca 4 g vanligt socker / l

Kommentarer

  1. Snygg öl!! Hur smakar sake-jästen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Jag tyckte den hade nå drag åt plommon och grejer innan vi torrhumlade. Ska nog testa att göra ett mindre välhumlat öl med sake-jäst nån gång. Engelsk barley wine kanske.. :)

      Radera

Skicka en kommentar