Mayador - en spansk hantverkscider, kan det vara något att ha?


Jag är alltid nyfiken, redo att bredda mina vyer och har av någon anledning snöat in på äpplen nu. Har iofs alltid gillat äpplen, äppelmust, äppelcider, calvados osv... Men inte riktigt tänkt längre än så.

Köpte några flaskor hantverkscider för några dagar sen, och nu rök första flaskan.

Mayador, ett spanskt familjeföretag grundat 1939. Denna cider är gjord med tre olika sorters äpplen: söta, sura och bittra. Musten låter man spontanjäsa och sedan ligga på fat av kastanj i 3 månader. Den är  "bara" 5% stark, man kan alltså svälja en hel 75a utan att ramla av stolen liksom.

Let's go. To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before

Typ.Luktar funk som en ren och fin geuze. Svettig ost, bondgård, mogna äpplen, fuktigt och fruktigt, solsken, grön och svart kardemumma (svart kardemumma har en doft och smak åt tjära och mentol f.ö). En liten hint av färsk timjan. Påminner lite om ett vitt desstervin.

Första intrycket i munnen är en tvär syra. Den breddar vägen för en söt, nästan sötsliskig äppelmust (inte så konstigt med 31 g socker / l), fortsätter med en lite brödig jästsmak (typ som mousserande vitt vin), lite kryddigt och avslutas med en fräsch eftersmak av kritvitt grynigt äppelkött och smutsig svettig ost. På ett bra sätt. En smak av bittermandel ligger kvar i munnen en bra stund...

Som totalnovis vad gäller cider undrar man ju vart äpplena börjar, vad vildjästen ger och vart kastanjefaten slutar.

Funken och osten kopplar jag av gammal geuzevana ihop med vildjäst. Det där kryddiga, mustiga kardemumma-liknande vill jag gärna ge kastanjen "skulden" för, men vad fan vet jag egentligen?

Äpplena är lätta att hitta dock ;)

Det är ett finfint hantverk. Känns gediget och välgjort. Väl integrerade och intressanta smakintryck som vävs samman i formen av en gyllenfärgad vacker dryck.

Gillar doften bäst, det är kryddigt och spännande. Smaken var sötare än väntat. Men det var fanimej gott det här.

Att sitta och dricka detta flytande och smutsiga guld en dag när slasket når anklarna, himlen är grå - fullproppad av grå dimma och regnet öser ner känns oerhört fel. Detta är en dryck att njuta av en varm sommarkväll på uteplatsen alt. balkongen med suset av stad och liv i bakgrunden.

I dagsläget finns det 14 st flaskor kvar på webbsaldot. Snart kommer det bara finnas 12 st, för jag ska beställa 2 till och spara till sommaren. Banne mig!

Snabblänk till dess sida på Systembolaget

Kommentarer

 1. Mayadoren är som sagt riktigt trevlig! Tror den ligger i fasta sortimentet så det där webbsaldot fylls nog på snart :)

  SvaraRadera
 2. Som Johan säger. Den står på hyllan på många butiker också!

  Men främst vill jag säga - riktigt snygg bild!

  SvaraRadera
 3. Åh fan! Det är ju asbra med en så pass god och billig cider så lättillgängligt! :)

  Tack KP! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar