PÄRLAN PALE ALE

PÄRLAN PALE ALE
modern pale ale



Tidigare på våren 2013 bryggde vi en kölsch med ganska små mängder tysk ädelhumle. Trots dessa små mängder sken humlen igenom och bjöd på en friskt humlig doft. Då kläcktes idén "Vad händer om vi gör en APA med modern fruktig amerikansk humle?"

För att ge så mycket plats som möjligt för humlen att skina använde vi främst pilsnermalt.

Av dessa anledning kallar vi stilen för "modern pale ale", istället för "american pale ale" eller bara "pale ale".

And the rest is history så att säga...

Resultatet blev helt magnifikt. Magiskt. Som färsk bjöd den på en oerhört fräsch doft av mogna stenfrukter, melon och lite jordgubbar. Smak drog även den åt persika/aprikos och melon. Väldigt mild beska.

En lätt och fräsch öl med humlen i fokus, och en honungsaktig maltig bakgrund.

Tyvärr (ja, alltid detta tyvärr) blev även denna öl ett offer för vårt rengöringsslarv. Då en del av våra andra öl är tveksamma offer för brettanomyces är denna helt solklar... Och efter nåra veckor på flaska var det inte längre en modern pale ale, utan en farmhouse ale - och helt ok fortfarande.

Men inte gråter vi för det. Vi har ju styrt upp allt det där nu... what happens in Bronxeng stays in Bronxeng eller något.

Jästen har blivit något av en favorit, och kommer testköras en hel del under närmaste tiden.

Version 2014 ska kokas nån gång i vår , med ett par små små förändringar. Främst då att vi kommer pytsa i lite vetemalt för att fräscha upp det ännu mer, och kanske ge ett bättre skum. Kanske ökar beskan något också. Kanske sänker alkoholhalten något.

Annars är den så jäkla bra som den är. Perfekt sommardricka!

INFO
Malt
5000 g pilsnermalt
100 g crystal 100

Mäskschema
60 min @ 65°C

Kok
60 min - 15 g Pacific Gem (15,7% AA)
01 min - 50 g Belma

Jäst
Ett rör White Labs German Ale/Kölsch (WLP029). Jäsning i "rumstemperatur", samt lagring 2 veckor i 10°C

Torrhumling (7 dagar)
100 g El Dorado

Övrigt
Bryggdag: 6/7 - Tappad: 10/8
OG: 1,051 - FG: 1,010
Alkoholhalt: ca 5,4%
Primad med ca 5 g vanligt socker / l

Kommentarer