När experimentslustan blir till ett brett problem

Ha, där fick jag till en ytterst dålig ordvits i titeln...

Min pajas till kompis Jocke (Sörbyängsbryggeriet) brukar säga att all bronxeng-öl innehåll brett och att vi borde byta namn till Bretteriet, Bronxeng Brettery eller ngt.. Och det ligger ngt i det han säger. Fler och fler har kommit med frågor om våra öl innehåll brett.

Och jag misstänker att de har rätt.

Våran pilsner/lager har definitivt fått en släng brett. Pärlan och Sommar IPA har även dom börjat visa lite tecken på "infektion". Kölschen fick en släng av något annat (den började smaka tysk veteöl efter nån månad på flaska. Asmycket koriander och skumbanan typ)

Det gör liksom inget sådär.. Så länge det smakar gott liksom. Men det är klart vi vill hindra "smittospridningen" från att ta över all vår öl. Speciellt nu till hösten när vi ska göra mörka och maltiga öl.

Åtgärdsplan då:
 • Helsanering av all utrustning. Skrubba rent med Målartvätt - skölja ur - spola av med kokande vatten.
 • Sluta slarva med rengörningen av utrustning i fortsättningen. Erkänner att jag varit rätt nonchalant och slarvig där..
 • Kanske ha separata jäsrum för brettade/bakterie-öl och vanliga öl? Kan jästen sprida sig i luften?
 • Sluta skopa upp smakprov hela tiden.... ;)
Nå andra förslag?

Kommentarer

 1. De två första punkterna är nog viktigast, tillsammans med att använda separata jäshinkar och hävertar för brettölen. Det sistnämnda är nog den troligaste källan till spridningen om det är så att ni har delat utrustningen mellan era vanliga öl och brettöl.

  Att jäsa i separata rum är nog helt meningslöst däremot. Det finns fullt med diverse vildjäst och bakterier i luften ändå - i synnerhet i köket - så att jäsa öl med brett och/eller bakterier gör varken till eller från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon och tipsen!

   Vi har separat utrustning för brett och obrett, så jag tror faktiskt att jag står bakom smittan själv.

   Har för vana att i tid och otid skopa upp ett prov ur hinkarna, och har förmodligen lyckats smitta nån öl på det viset sen har "smittan" kanske spridit sig eller ngt.

   Har ändrat vårt sätt att tappa ölen, börjat rengöra utrustningen MKT nogrannare och sen kommer jag inte ta prov lika ofta längre. Hoppas det hjälper. Sen fortsätter vi givetvis med separat utrustning...

   :)

   Radera

Skicka en kommentar