Planerade bryggningar i februari

Sådärja, nu lämnar vi ett produktivt januari bakom oss (med ca 60 liter öl gjorda) och ser fram emot ett lite lugnare februari.

PANJAMON (3)
imperial india pale ale (med enbart NZ-humle)

IDÉN
Efter två halvlyckade/halvmisslyckade försök tänker vi "Tredje gången gillt!"

Fortfarande är det enbart humle från Nya Zeeland, med en liten skvätt vetemalt i maltbasen. Vi skalat ner från fem olika humlesorter till fyra (varav en av dem enbart används till bittergivan), för att ge en renare humleprofil och sen ska vi använda en humle med rätt mycket cohumulone till bittergivan för att få till en grym beska.

RÅVAROR
Pale ale malt, vetemalt, carapale, crystal 100 och lite strösocker. Pacific Gem, NZ Cascade, Kohatu och Waimea. Jäst med två pkt Safale US-05.

FRAMSTÄLLNING
Inmäska på 38°C sedan 60 min på 64°C och utmäskning på 78°C. Koktid på 90 min med en fet bittergiva där, sedan en ENORM aromgiva vid 1 min. Efter utjäsning (ca 2 veckor) kör vi en torrhumling utan dess like i 1 vecka.

FÖRVÄNTAT RESULTAT
Ljusgul med vitt fluffigt skum. Efter beskrivningarna på de olika humlesorterna förväntar vi oss en grymt fruktig och tropisk smäll i näsan, en smak av tropisk juice och en grov beska.

OG på 1,076-78, FG på 1,010-12 (alkoholhalt på 8-8,5%). IBU på 100+.


BRONXENG PILSNER
bohemian pilsner

IDÈN
Kort och gott vill vi bara testa att göra en underjäst öl. Liksom test något nytt.

RÅVAROR
Golvmältad böhmisk pilsnermalt och carapale. Saaz och Aurora (humlen alltså, inte det där totalvidriga "vinet" ;) ..). Jäst med White Labs Czech Budejovice Lager.

FRAMSTÄLLNING
Inmäska på 38°C, proteinrast vid 50°C i 30 min och sockerrast vid 66°C i 60 min. Koktid på 70 min med en hyfsad bittergiva, en liten smakgiva vid 20 min och en hyfsat stor aromgiva vid 1 min. 2 veckors jäsning vid 10-12°C, sedan 6 veckors lagring vid samma temp (det är tempen vår kyl håller), sedan tappning och priming vid rumstemp.

FÖRVÄNTAT RESULTAT
Überljus och fräsch pilsner med hög hinkabillity. Perfekt när våren börjar närma sig.

OG på 1,050-52, FG på 1,012-16 (alkoholhalt på 4,8-5,2%)

Kommentarer

  1. Angående eran DIPA så vill jag bara ge några få tips. Skippa crystal 100 (lägg i en liten skvätt, typ 0,5-1% rostat korn om du vill ha färg) och använd bara Pacific Gem som bittergiva även om jag gissar att det är det ni har tänkt.
    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för tipsen! :)

      Helt korrekt antagande ang. Pacific Gem, även om jag tycker den kan passa som arombidrag i rätt öl :)

      Crystal 100 har vi använt i nästan varje öl vi gjort, så jag undrar lite om du haft negativa erfarenheter av den? I just denna öl är vi ute efter både färg- och lite smakbidrag. Använder kanske 2-4% av den i just denna för övrigt.

      Radera
    2. Jag tyckte att det störde helheten negativt. Skulle inte använda en mörkare karamellmalt än runt 60 i en DIPA och max 5%. Men smaken är som baken, delad. Bara ett tips baserat på mina smaklökar och erfarenheter. Vill ni ha färg är som sagt en liten del rostat korn att föredra.
      /Peter

      Radera

Skicka en kommentar