Bryggning av REAL SOLUTION #9

Så, förra helgen var det dags för ett jävla bryggande. Två bryggningar jag hade sett fram emot rätt länge.

Som vanligt på en fredag hade jag hetsat hem från jobbet för att hinna pussa familjen innan bryggningen. Hade även lite brått för att gamla arbetskamraterna Thomas och Nathan skulle komma förbi och titta på bryggningen, hetsdricka öl och glo på Cockneys vs zombies.

Det gick rätt bra till slut...

REAL SOLUTION #9
smokey imperial rye stout with chipotle
Bryggdag: 2/11

Papsen hade redan förberett x antal bunkar med färdigvägd malt och ställt fram allt annat.


 • münchnermalt, rågmalt, gotländsk rökmalt, crystal 100, cara 20, svartmalt, kornflingor, ambermalt och havreskal, Pacific Gem och Challenger
 • Utöver det hade vi i chipotle, DME, muscovadosocker, salt, maltodextrin, protafloc, jästnäring, pH-stabiliserare och kalciumkarbonat (snart ser innehållsförteckningen ut som den gör på en flaska schampo!)
Det (lite mer) komplicerade mäskningschemat programmerades in, och trots allmän förvirring i ett "småpratande och snabbt ölhävande"-tillstånd gick det som smort! Jag somnade på soffan medan BrauMeistern stenhårt plöjde igenom 32°C i 30 min, 50°C i 30 min, 65°C i 60 min och mäskade ut 20 min i 78°C.

Vaknade av ett envetet pipande och körde igång koket, samt fixade käkmiddag.


Hade i Pacific Gem, muscovadosocker och DME i början av det 90 min långa koket (gillar när sockret karamelliseras och blir lite "bränt"). Chipotlen testade jag styrkan på innan jag hade i den. Tyckte 3 st, hackade, chipotles i en humlekokpåse verkade lagom för 18 liter vört och la i dem samtidigt som aromhumlegivan vid 1 min.Kylde ner skiten med den oerhört väluppskattade kylspiralen, mätte OG (1,092 - vilket var ett par punkter högre än väntat) och hällde i en förkultur av California Ale samt en påse safale us-05.Den började jäsa redan morgonen där på, och en vecka senare hade den jäst ner till 1,030 och smakade underbart rökigt och fylligt! Personligen efterlyste jag en liten chilihetta, men den var ej nödvändig enligt bror och far.. Får se hur det blir. Antingen kör jag i mer chipotle eller har jag bara i vanligt chilipulver.

Den bör hinna jäsa nåra steg till innan tappning, och bourbonflis-lagring. Men annars duger den som den är..

Nåväl, jag återkommer med en ordentlig smakprovning om en månad eller så!


Kommentarer

 1. Vi måste styra upp ett byte snart igen så att jag kan få lägga vantarna på en sån här, låter sjukt gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, det måste vi ju fixa! Riktigt rökig är den iallafall, blir spännande å se hur den utvecklas på flaska också. Ska nog tappa den nu i veckan...

   Radera

Skicka en kommentar