Bryggning av AND ONE FOR THE DOCTOR

Jag tar mig en liten välförtjänt paus från allt teoripluggande nu och fixar det här inlägget. Har förhoppningsvis körkort inom några veckor. Håller på och samlar in de sista vuxenpoängen. Min fru är på väg att spricka, så barn nr 3 dyker nog upp vilken dag som helst...

Den här ölen var iallafall tänkt som en mega imperial stout, mörk som norrländska vinternatten och rostad som en solarieknarkare osv osv.. Men som vanligt händer det grejor och saker blir inte som dom ska. Ölen blev mörkt med röda inslag, med en väldigt snygg maltighet och nästan helt utan en kantig rostning. Därför kallar jag ölen nu för black barley wine istället. Har iofs ingen aning om vad det är, men det känns rätt... ;)

AND ONE FOR THE DOCTOR
black barley wine imperial stout
Bryggdag: 4/11

Jag har - säkert i likhet med andra hembryggare - svårt att "keepa det simple" (för att uttrycka det på ful svenglish). Jag gillar helt enkelt att ha i en massa olika maltsorter, och drömmer mig bort i maltsymfonier när jag gör recept...

Fördelen med att ha en läggning mot malt snarare än humle är ju att malt (i min lilla erfarenhet) till slut gifter sig, medan 10 olika humlesorter i en öl mest blir kaotiskt och obalanserat. Självklart kan man ju göra som Mikkeller och släppa en öl med 19 humlesorter, och använda 0,71% av vissa och 17% av andra och få ihop det.



I denna öl hade vi iallafall:
  • Pale alemalt, münchner, crystal 300, coffee light, rostade havregryn, kornflingor, ambermalt, crystal 100, chokladmalt, rostat korn, ljust muscovadosocker och en jävla massa DME
  • Pacific Gem och Challenger
  • pH stabiliserare, kalk, salt, protafloc, jästnäring, maltodextrin och en stor förkultur av Dry English Ale-jäst från White Labs
Först "kokade vi gröt" av havregrynen och kornflingorna. Det blev en klibbig kletig gegga.. Sedan mäskade allt utom choklad och rostat korn 60 min i 67°C. Planen var att vi skulle ha kallmäskat den rostade malten, men det råkade vi glömma. Istället stöpte vi den enligt denna instruktion.



Hade planerat ett kok på 2 timmar, men det krävdes lite mer än 3 timmar för att få ner den till rätt volym. Då hade den för högt OG (1,130+), så vi var tvungna att späda ut den till 1,120... Hade i ganska blygsamma mängder humle i början och vid 1 min. IBU lär ligga runt 70-80.



Den jäste så vilt att den knäckte upp locket flera gånger och spydde ut vört runt omkring sig. Till slut lugnade den ner sig och verkar nu ha slocknat på ett väldigt högt FG: 1,042! Då ställer man sig självklart frågan: "Ska man försöka åtgärda det? Eller ska man acceptera det, och tänka det som en lärdom till nästa försök?"

Vi gillar den som den är, och kommer låta den vara... Med en alkoholhalt på ca 10,5% är den ändå en litet monster.. Man vill ju inte förstöra något vackert..

Den har stått i 3 veckor nu, och nån vecka till ska den få gotta sig. Sedan är planen att tappa hälften på flaska och hälften ska få ligga ytterligare 4-6 månader med calvadosdränkta (franska) ekkuber.

Kommentarer

  1. Varför inte lägga in en jäst med hög alkoholtolerans och bättre utjäsning typ och få den jäsa ut några pinnar till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken har slagit mig. Att typ använda WLP099 och få ner den nåra steg till.. Men samtidigt är jag orolig att den inte skulle sluta jäsa.. :/

      Radera
    2. Iom den höga mäskningstemperaturen och mängden specialmalter så kan ingen jäst jäsa ut det här ölet helt och hållet. Du lär inte få ett FG under 20 om ens 25....

      /Peter

      Radera
  2. 1042 är lite klent tycker jag, allt under 1060 är ju bara mesigt =)

    Wlp090 gjorde iaf inga underverk för mig, wlp099 är kanske nått att pröva. Men smakar den fint så kanske det inte behövs..

    Vad använde ni för jäst och hur tät var mäsken (liter vatten/kg malt)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahah, mr tuffing!

      Det är så jag tänker också, för den smakar bra nu. Tror jag kommer låta den va.

      Jästen var Dry English Ale från White Labs. Mäskade 5,6 kg malt i 23 liter vatten (det är runt maxgränsen för vad braumeistern klarar av). Sedan hade vi i 2 kg spraymalt, och i min erfarenhet brukar det vara svårt för jästen att jäsa ut sånt ordentligt.. så jag är väl egentligen inte så förvånad... Och med en hel del karamellmalt och hyfsat hög mäsktemp blir det ju lite tungjobbat.

      Radera
    2. Oj det var hälften så tjock mäsk jämfört med min, jag hade bara 2 liter vatten per kg malt. Då bör det inte vara det som är orsaken (tjock mäsk -> låg förjäsbarhet).

      Radera
    3. Tja, som sagt.. Det är braumeisterns begränsningar..
      Annars hade jag gärna skippat spraymalt.

      Vad tror du om att göra en förkultur av samma jäst och.tillsätta tillsammans med en hel del jästnäring?

      Radera
    4. Jag hade nog först testat att tillsätta någon form av socker (uppkokat med jästnäring). Räkna ut eller mät hur mycket sg går upp. Om jästen då klarar att jäsa ner den ökningen och sedan stannar på 1042 igen så bör det tyda på att de jäsbara sockerarterna helt enkelt är slut. I såna fall bör en ny förkultur inte hjälpa till..

      Då kan man ju antingen nöja sig eller tillsätta mer socker till önskad alkoholstyrka (eller ja så långt jästen pallar vilket bör vara 12%).

      Radera
    5. Jag ska testa det och se vad som händer. Kan liksom inte släppa det annars känner jag.. ;)

      Tack för tipset!

      Radera
    6. Hur gick det sen? Testade du att pyttsa i lite sockerlag?

      Radera
    7. Inte haft möjlighet att göra det än.. Hard hårdtränat inför uppkörning (som var idag, blev godkänd!) och haft fullt upp med barnen :)

      Kanske hinner fixa det ikväll.

      Radera
    8. Oh grattis till körkortet!

      Radera

Skicka en kommentar