Recension: AleSmith Wee HeavyStor, mörk och stilig flaska med tecken och färg som gör att den påminner mycket om Prince. 10% i alkoholstyrka.

Stor tuff flaska blir liten kärlekskrank fonkee-man...

Men vad är "wee heavy" för typ av öl egentligen? Det betyder ju "lite tung" - fast på tvärtomspråk - alltså "ganska tung". (Klippa toung?)

Det är en söt mycket maltbetonad typ av ale som härstammar från Skottland, med alkoholhalt från 6% och uppåt. Som bryggare tänker jag: mäska högt, mycket karamellmalt och högt FG...

Upp, eller ner (?), hälls den i ett glas iallafall. Mörkbrun med frizzigt brun/vitt skum. Väldigt tjock, lämnar en snygg hinna på glaset när man snurrar...Trots att den ser ut som Prince är den inte det minsta funkig!

Doften som slår en är en blandning av "som att sniffa bensin/lösningsmedel" (på ett bra sätt..?!), syrlig chokladböna, labb, nötchoklad, nougat och frukt. Det luktar gott helt enkelt!

But not very fonkee..

Smaken är betydligt mer enkelspårig. Här slås det på med malt och rostade (hassel)nötter, mest. Lite för enkelspårigt och tråkigt. Den är stor och fyllig i mun, och toung tycker den är len. Men det händer liksom inte så mycket..

Den blir lite mintigt spritig efter ett tag, och det är inte så angenämt

Och vad tycker jag? Jag diggar inte riktigt.

Mitt slutgiltiga svar blir 6 Prinsar av 10 möjliga. Den är strax över godkänd. Som eran självutnämnda ölexpert föreslår jag att ni köper Sigtunas "Equlibrium" istället. Mycket mer prisvärd (kostar ca 36 kr) med djupare/bredare och härligare smak. Och om ni undrar hur Equlibrium smakar får ni svaret HÄR!Denna pjäs gick loss på 169 kr, finns fortfarande att köpa på Systembolagets "vinkällarbutiker" om ni är nyfikna och har lite (mycket alltså) pengar över.


Kommentarer