Kalle svamlar om belgare

Aahh.. belgisk öl. Rolls Royce'n inom ölvärlden. Amerikanarna verkar iallafall vara tokiga i den.

Jag påbörjade min ölnördsresa i början på förra året. Första gången jag var på Akkurat och kikade i deras ölmeny blev jag förvånad då majoriteten (kändes så då åtminstone) av ölen var belgare och trappister, tripplar och kvadruplar hit och dit. Själv var jag ju hooked på den fräscha humlen och Titan/Hercules var mitt elixir, så det kändes lite konstigt att det var så populärt. Hade provat en Chimay nån gång och det var ju inte alls lika spännande, smakade ju bara.. öl?

Med det sagt har jag gett belgisk öl en ärlig chans, och jag är rätt nöjd med resultatet. Jag vill dra några korta flashbacks plus betyg på ett par öl, och sen nämna smaken.

När jag och Anton bryggde vår nästa öl (Karl's Well Hung IPA) drack vi en Pannepot från 2010, en flaska jag köpte med mig från Danmark när vi var där i somras. Riktigt gott! Jag ger Struise Pannepot 8/10 i betyg. Ser fram emot när den kommer till Systemet vid jul.

Här om dagen drack jag en Rochefort 10. Först och främst, checka det härliga skummet på den:

Hej jag är ett fluffigt gott skum!

Hot damn! Ni som provat denna kanske är beredda att hålla med att det är en grym öl. Även denna ger jag 8/10, Rochefort 10.

För några veckor sen var vi på Akkurat då, och jag ville givetvis prova världens godaste öl. Enligt ratebeer.com då. En Westvleteren 12. 270 kr senare så satt man där med kapsylen i handen.

Hej jag har endast kapsyl som identifiering, alla våra flaskor är etikettlösa.


Min tanke var främst "jaha, var det allt?". Inte förvånad, men kanske lite besviken. Betyg 5/10 för Westvleteren nr 12. Här var vi ca 5 personer, alla lika "jaha"-ande och icke överväldigade.

Vad smakar det då?
Jag har inte superkoll på övriga belgare, men för mig är dom här tre samspelta på en punkt, och det är aromen av nåt jag närmast kan likna vid bittermandel. Lite mandelkubb helt enkelt. Gott!

Pannepoten var rätt lugn och söt av sig, och hade tydligast smak och doft av just bittermandel. Rocheforten får mig att tänka på nån lyxig konfekt av nåt slag, väldigt mycket doft och smak av mörk torkad frukt. Lite farinsocker med på nåt hörn.
Westvleteren däremot upplevde jag helt enkelt som en ganska avdankad version av Rocheforten. Samma riktning, men mindre av allt. Klenare.

Gemensamt för dom är även att jag känner ytterst lite sprit/alkohol, även om dom är runt/över 10% alla tre.

Klokare än så är jag inte just nu på belgisk öl. Min personliga rekommendation är för tillfället att springa och köpa en Rochefort 10 på systemet, samt vänta in Struise Pannepot på systemet. Eller prova en Pannepot på SBWF-mässan. För belgisk öl av bästa sort är i min mun väldigt välbalanserad.

Kommentarer

  1. Du borde se till att prova Thomas öl Gorkil. Jättegod belgisk dubbel med den fantastiska rochefort-jästen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar