Inför bryggning av två stora imperial stouts

REAL SOLUTION #9
smoked imperial rye stout with chipotle

IDÈN
En vidarutveckling av SVANTES RÖJPORTER där vi plockat bort stjärnanis och istället kör med chipotle. Den blev inte så röjig sist, men nu jävlar! Mer råg, mer rök och mer alkohol! Med namn taget från en låt av White Zombie, och fortfarande tillägnad bror min Svante.

INNEHÅLL
Maltbas av munchnermalt, gotländsk rökmalt, rågmalt, crystal 100 (som vanligt!), ambermalt, svartmalt och kornflingor. I humleväg kör vi Pacific Gem från NZ (ska ge ekig smak och arom av björnbär) och Challenger från UK (ska vara kryddig och trevlig). Utöver det ska vi ha i mörkt muscovadosocker, lite DME och chipotle.

I jästväg kör vi med den amerikanska White Labs California Ale, kan bli intressant tänkte vi.

FRAMSTÄLLNING
För att slippa att rågen sätter igen har vi läst att man kan köra ett lite annorlunda mäskningsschema: 32°C i 30 min, 50°C i 30 min, 66°C i 60 min och sedan utmäskning i 78°C i 20 min. Vörten ska sedan kokas 90 min med humlegivor i början och i slutet. Chipotlen kastas i nånstans i slutet..

När den jäst klart ska hälften lagras med bourbon ekflisor ett par veckor.

FÖRVÄNTAT RESULTAT
Kolsvart röjig, rökig och het sak på ca 8-8,5%. IBU på 75.

PLANERAD BRYGGNING: 2/11 2012AND ONE FOR THE DOCTOR
imperial oatmeal stout

IDÈN
Har länge haft idén att göra en fet jävla stout med havregryn i. En sån där trevlig frukoststout, fast utan kaffe (har något emot kaffe i öl..). Ska försöka få till kaffearom/smak med rätt maltsorter istället. Har även, ända sen vi började brygga, velat göra en öl tillägnad min bryggkompanjon och pappa Dr. Sven. Så här är den, en till doktorn!

INNEHÅLL
Maltbas av pale ale, coffee light, crystal 300, rostade havregryn, kornflingor, ambermalt, crystal 100 och GROVA mängder chokladmalt och rostat korn. Pacific Gem och Challenger även i denna (rätt bekvämt att göra slut på två förpackningar på en gång). Samt mörkt muscovadosocker och en hel del DME.

Jästen som skall jobba med allt detta heter White Labs Dry English Ale, och är en stor favorit hos oss.

FRAMSTÄLLNING
Koka gröt av havregryn och kornflingor, tillsätta i mäsken. Mäska allt utom den rostade malten i 67°C i 60 min, och utmäska i 78°C i 20 min. Den rostade malten mixas dagen innan till kaffeliknande pulver och läggs i blöt med 4 liter vatten och får ligga så ett dygn. Sedan låter man det rinna av och tillsätter i slutet av koket. Det ska ge en mildare/rundare smak av all rostad malt, inte lika beskt som det kan bli...  Kallmäskning kallas det.

Kokas 120 min med humlegivor i början och slutet.

När den jäst klart ska hälften lagras med calvadosdränkta ekkuber i ett par månader.

FÖRVÄNTAT RESULTAT
En fet kolsvart stout på runt 10-12%, med IBU runt 85. Ska vara mjuk och fyllig i mun med tydliga inslag av kakor, kaffe och annat gott.

PLANERAD BRYGGNING: 4/11 2012

Kommentarer

 1. Det här låter som det kan bli hur bra som helst!

  SvaraRadera
 2. Dessa bara måste jag få smaka! Ta det bara lugnt med chipotle i koket och tillsätt mer i sekundär efter provsmakning om det behövs.. Tror det kommer bli grymma öl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska få smaka! Och tack för tipset.. Tänkte dra i två st chipotle i koket, och sen smaka av, som du säger, och kanske tillsätta fler i sekundär.

   Radera
 3. Skriver också upp mig på intresselistan för provsmakning :) En imp. stout lagrad på calvados-ek har jag aldrig provat men det låter riktigt bra.

  Kallmäskning har jag heller aldrig provat. Tar du i med extra malt under den separata mäskningen eller kör du på samma mängd som om du hade mäskat varmt?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar