Inför KALLES IPA och GENESIS QIIIXII

Så var det dags igen! Nästa vecka ska vi hinna brygga två öl, och även tappa två öl! Jävla jävla!

"KALLES IPA" (får den heta tills Kalle döper om den...)
amerikansk IPA

IDÉN
I våras bryggde vi GLIPA, en Pliny the elder-klon, tillsammans med Kalle. Med humleresterna från den bryggningen har jag komponerat ihop ett recept (med en klon av "Two Hearted Ale" i grunden) till en trevlig IPA. Humlen har legat i frysen sen dess, så förhoppningsvis har den hållit.

INNEHÅLL
Maltbasen ska bestå av pale ale malt, wienermalt och cara blond 20. I humleväg är det som sagt rester; Centennial, Chinook och Simcoe. I "Two Hearted Ale"-receptet jag utgick ifrån var det humlegivor (enbart Centennial) var 15:e minut. Det skippar jag, har inte riktigt förstått vitsen.. Kör givor vid 75, 45, 20 och 0 istället, samt torrhumla rejält. IBUn bör landa nånstans mellan 60-70.

FRAMSTÄLLNING
Enkel förkultur av White Labs California Ale V. Mäska 60 min i 65°C. Koka 75 min. Inget avancerat. Filtreringen och kolsyresättningen tänker vi ta till en ny nivå däremot.. Har haft lite missöden med öl som spårat ur på sistone...

FÖRVÄNTAT RESULTAT
En fräsch IPA runt 6-6,5% som man kan dricka utan att tänka så mycket. Som en sista liten solstråle innan höstmörkret omfamnar oss...


GENESIS QIIXII
apokalyptisk imperial stout

IDÉN
Det hela började med vår första öl, som vi senare utvecklade till GENESIS QIIXI och nu utvecklats till denna. Det är en imperial stout bryggd med bl.a. mörkt muscovadosocker, russin, torkade aprikoser och jäst med trappist-jäst. Inte allt för dödsmörk heller (trots att den är apokalyptisk). En lite alternativ imperial stout helt enkelt..

INNEHÅLL
Förutom redan nämnda (russin, aprikoser, muscovadosocker) ska vi ha i pale ale malt, crystal 100, svartmalt, chokladmalt och ambermalt samt boosta upp den med DME (dry malt extract). Humlen vi ska använda är den Nya Zeeländska "Pacific Gem" (som tydligen ska ha en ekig smak och arom av björnbär). Siktar på en IBU runt 75.

FRAMSTÄLLNING
Dubbel förkultur av White Labs Trappist Ale. Mäska 60 min i 68°C. Koka 120 min. De torkade frukterna kommer vi göra en puré av vid sidan av och tillsätta i jästunnan...

FÖRVÄNTAT RESULTAT
En fyllig och söt imperial stout runt 9-10% med en helt egen karaktär. Något att sitta och sippa på i vintermörkret medan snön yr runt utanför huset...

Kommentarer