Bryggning av DARK PHOENIX

DARK PHOENIX
en belgian strong dark ale


Vi ville helt enkelt göra en schysst maltig belgare liksom. Första idén var att blanda i dadelsirap. Hade en halv påse tysk humle i frysen, som knappast blivit bättre under det halvåret den legat där, som vi tyckte kunde få va med också. I maltväg hade vi min älskade Special B, Crystal 100 och amber malt. All in, och i rätt stora mängder!


Körde för sista gången med maltextrakt - vanlig spraymalt och även flytande vetemalt för att spexa till det lite extra.

Och namnet? Visst, jag gillar X-men, men inte så mycket. Dadelpalmen heter "Phoenix dactlifera" på latin, och med ett dark framför för att förklara färgen blev det rätt fräckt.

Steepade nästan 1 kg "specialmalt" med ett par ganska många liter vatten.


Silade av skiten och spädde ut med mer vatten.


Använde rätt minimala mängder humle, för ge malten mer plats att spela.


Dadelsirapen står i vattenbad och väntar.


Bryggman sitter å chillar med den stora förkulturen, och väntar på att få slänga i humlegivor och maltextrakt.


Passade på att sluka en talrik fantastisk chilisurkål från Järna.


Humlen, maltextraktet och dadelsirapen har nu funnit sin rätta plats i vörtens vilda dans.


Efter den EXTREMT utdragna kylningen med APOLLO KIDS testade vi nu för första gången att ha jästunnan i badkaret med lite kylblock. Gick mycket snabbare än diskkon... Nästa steg blir väl att köpa en kylspiral.


Den jäste från OG 1092 till 1024, och det kändes lagom tyckte vi. Dags för tappning och den vanliga rengöringsritualen med tysk fulsprit.


Så här kan det se ut om man haft en röjig JÄST på besök.... he he he..

Efter tappning var det bara att vänta ett par veckor och sedan äntligen få prova den!


Resultatet blev en len och fin halvmörk belgare på ca 9,1%. Maltig och smakrik med en tydlig eftersmak av dadlar (tycker jag). Inte så där övertypiskt belgiskt kolsyrad utan ganska lugn och behärskad och betydligt mindre söt än många belgare trots högt FG.


Etiketten är som vanligt gjord av lillebror Svante. Och personligen tycker jag han har överträffat sig själv med denna. Ser typ ut som en skiva David Bowie kunde ha släppt på 70-talet eller något...



Kommentarer

  1. Vad lustigt.. Vi har ju nästan använt samma maltbas! Dadelsirap också :) blir nog jäkla olika men ändå :)

    SvaraRadera
  2. Great minds think (and drink) alike! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar